keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Spis fisk!


Tiedän, et joskus blogi jää huomiotta päiväkausiksi ja joskus (tai siis ainoastaan tän kerran :D) inspiroidun ranskalaisesta kalagratiinista niin paljon, että on pakko kirjoittaa päivän toinen blogimerkintä.


En oikeastaan tajuu, miks ihmisiä ei enemmän houkutella syömään kalaa. Usein törmää suositukseen "kaksi kertaa viikossa", mutta tää nyt on tosi laimeeta....

Kala on terveellistä, maukasta, helppoa, monipuolista, ekologista -itsepyydetty kala jopa hyvin ekologista sekä mahdollisesti lähes ilmaista ravintoa.

Ymmärrän pikkasen, ettei Suomessa kalastelu ole niin kivaa kuin vaikka täällä, sillä
A) Kalalajeja on paljon vähemmän
B) Suurin osa kalalajien edustajista on hyvin pienikokoisia ja verraten runsasruotoisia.
C) Sekä järvistä että Itämerestä pyydetyissä kaloissa on mahdollisesti ympäristömyrkkyjä.

Ympäristömyrkyistä on pakko mainita sananen.
Järvissähän kaloihin kertyy maaperästä liukenevaa elohopeaa -ja tätäkin lähinnä petokaloissa (hauessa, suurissa ahvenissa).
Itämerssä asustavista kaloista saatta löytää teollisuuden päästöjä, jotka kertyvät kalan rasvaan ja näin ollen siis merkittävissä määrin rasvaisiin kaloihin kuten lohi ja vaikka silakka. Jäljelle jää siis vielä loistavia, aika turvallisia kaloja kuten ahven, siika ja kuha.

Ympäristömyrkkyjen osuus on niin tekosyymäisen pieni, ettei sitä tulisi käyttää argumenttinä, jollei syö kalaa tyyliin joka päivä. Kalan terveysvaikutukset ovat niiiin moninkertaiset haittavaikutuksiin verrattuna, etten epäilisi hetkeäkään. En sitäpaitsi usko, että monikaan teistä, jotka tätä lukee, on niin kalastajia, ettei ennemmin ostaisi ruokaansa kaupasta ;) -Pakastealtaan kaloista suuri osa -sekä tuore lohi taitaa useimmiten tulla täältä Norjasta päin.

Terveysvaikutuksista:
Kalan rasva sisältää tietenkin omega3-rasvahappoja, jotka siis muun muassa pitävät meidän ihmisten veren "juoksevana" eli ehkäisevät hyytymistä. Näin ollen riski infarkteihin, rytmihäiriöihin, valtimosairauksiin ja yleensäkin sydän- ja verenkietoperäisiin äkkikuolemiin pienenee. Ja koska verisuonimuutokset alkavat jo nuorella iällä, on kalan syöminen hyvä tapa koko elämän..

Kala on sitäpaitsi loistava, runsas D-vitamiinilähde ja näinollen osallistuu myös luuston hyvinvointiin -kalsiumhan vaatii imeytyäkseen D-vitamiinia.
D-vitamiinin vähäisyyden oletetaan myös lisäävän riskiä joihinkin kasvaimiin, joten kalan syönti saattaa ehkäistä syöpää -myös rasvahappokoostumuksensa ansiosta.
Kalassa on lisäksi runsaasti proteiinia ja sillä sanotaan tutkitusti olevan hyvä vaikutus vastuskykyyn, silmiin, ihon kuntoon sekä mielialaan. Uskomatonta, mutta totta; useiden tutkimuksien mukaan runsaasti kalaa syövillä esiintyy muuta väestöa harvemmin mm. masennusta, muistihäiriöitä (dementia, alzheimer) sekä keskittymisvaikeuksia (ADHD)!

(Ihan uusimpia tutkimuksia aiheesta on tehnyt esim. suomalainen professori Markku Ahotupa, Biolääketieteen laitos. )

Kala on mun mielestä niin mahtavan monipuolinen raaka-aine, että sitä voi helposti käyttää neljä kertaa viikossa (niinkuin me kai tavallisimmin).
Kalasta voi helposti tehdä keiton, paistaa uunissa kermalla ja vihannespedillä tai ruskistaa pannulla tai mmmmmm, grillissä rapeaksi. Aivan mahtavan maukasta ja helposti vähän juhlavampaa -ikke minst trendikkäämpää vieraille.

Pliis, syökää kalaa -voitte vielä paremmin :)

(Taidan pian laittaa pari superhelppoa, maukasta ja terveellistä kalareseptiä, vaikka onhan niitä ainakin vanhan blogin puolella ollut useinkin.)

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oikeassa olet! Kala on niin hyvää ja terveellistä, mutta kun se on näillä leveysasteilla kallista ja muka niin vaikeasti laitettavaakin (pannulle vain, mutt harvoin sitä niin ajattelee).

Mä olen seurannut sun blogia uskollisesti jo viikkoja, mukavaa kurkistaa länsirannikollekin. Niin piristävää! Ihan kuin siellä Norjassa kaikki olisi kauniimpaa, aurinkoisempaa, terveellisempää ja ihmisetkin olisivat onnellisempia! Merikin näyttää kauniimmalta!(talot nyt näyttävät tosiaankin ihan oikeastikin kauniimmalta =)

Hyvää päivän jatkoa!

Leena kirjoitti...

Oikeassa olet monessa, mutta siitä on vissiin kauan, kun olet viimeksi käynyt suomessa tavallisessa ruokakaupassa? "Hyvät valikoimat" tarkoittaa kalatiskillä nykyään lohta, kirjolohta, kuhaa, pangasiusta, niilinahventa, hokia, kilapia, tonnikalaa jne. Kaupasta EI SAA mitään tavallisia, kotimaisia, hyviä kaloja. Jos joskus on jossain muikkuja niin jengi oikein jonottaa. Ja sairaan kallista on myös, paitsi se norjan lohi, johon sit liittyy niin paljon ekologisia ongelmia, et mulle ei kauhean usein maistu.

Kalastajan vaimona (norjassa) on kyllä hyvä olla. Ei me laiskuuttamme syödä niin vähän kalaa, tai siks et jauheliha ois parempaa. Suomesta (siis ainakaan täältä Hgistä) ei vaan hevillä saa hyvää kalaa.

Herttainen kirjoitti...

Ah, mä rakastan kalaa!! Aina kun on jotain tarjouslohta tms. niin ostan pari kiloa ja sitä sit syödään vaik koko viikko, on kuitenkin aika kallista jos kahden ihmisen lohet yhdelle aterialle maksaa joku 7 € normaalisti. Ja mitä rakastan toooosi paljon on savukalasalaatti. Just semmosta haluisin nyt kesällä syödä enemmän, eli raikasta salaattia ja sit aina jotain proteiininlähdettä ja kala on ehdoton lemppari, mutta kanasalaattikin ok.

Eniveis, en siis hirveesti mieti kuinka usein kalaa syön vaan syön sitä lähinnä aina kun mahdollista. Ja melkein mitä vaan. Graavilohesta vaan en tykkää yhtään, siis siitä niinku raa´asta. Enkä yllättäen sit sushistakaan, tosin siinä maistuu pahalta myös se merilevä.

Jensku kirjoitti...

Olishan se joo hyvää, mutta mä en ainakaa pysty syömään muuta kuin lohta ja seitiä... Pelkkä muiden kalojen haju aiheuttaa huonoa oloa.

Niiden sijaan pitääki sit syödä kalaöljykapseleita, josta saa edes vähän omega 3:sia :).

Anonyymi kirjoitti...

OI OI ! mä söisin kalaa harvasen päivä , jos sitä vain saisi ..
Unkarissa asuessa se lähinnä koostuu pakaste altaan heikoista antimista, tai ( en suosittele) paikallisesta vaaleasta,mauttomasta mutapoha,järvi eväkkäästä ..

Siksipä sitä aina santsataan oikein olan takaa Suomessa ollessa :) . Pidän sun blogista, mukavaa luettavaa . Laita ihmeessä noita ohjeita helppoihin kala ruokiin , mä unelmoin niistä täällä ! :D

Nunt kirjoitti...

Tähän pitää kommentoida, kun mummola on mutapohjaisen matalan järven rannalla: ei se itse pyydetty kala ainakaan HYVÄÄ ollut ;P Varsinkin jos isompaa elukkaa meni katiskaan, niin mudalta maistui aika poikkeuksetta.

Anonyymi kirjoitti...

Joo kala on sitten niin hyvää... :) Tykkään kaikista peruskaloista, kunhan niissä vain ei ole liikaa ruotoja :). Harmi vain, että mies ei ole samanlainen kalafanaatikko kuin minä :(

Laita ihmeessä kalareseptejäsi. Meille jäi Norjassa ihan viikottaiseksi perusruoaksi se sun viime blogin pakasteturskaresepti :). Muuntelin sitä aina mielitekojen mukaisesti eri kasviksilla ja käytin kyllä ruokakermaa pussikeiton sijasta.

Nyt Suomeen muuton jälkeen harmittaa, kun ei täällä ole ollenkaan samanlaisia kalavalikoimia eikä ainakaan samoja ja yhtä edullisia pakastekalavalikoimia :(

Edellisiin postauksiin kuitaten: ole itsellesi armollinen ja nauti raskausajasta! Ei sitä voi samanlailla suorittaa ja treenata, kuin ennen. Itse muistan kuinka ärsyttävää ja voimia vievää se alkuraskauden väsymys ja pahoinvointi oli, etten ollenkaan voinut treenata kuin ennen :(.

Nyt aloittelen taas juoksuharrastusta ja nautin kehostani. Oli kyllä ihana päästä eroon siitä mahasta ja liikuntasupistuksista (synnytin 26.4). Kovasti olis kyllä töitä tehtävänä lihaskunnon palauttamiseksi, mutta kai ne siitä palautuu pikkuhiljaa kun vain muistaa liikkua.. :)

Ihanaa odotusaikaa sulle!

T: Anna E.

tyttism kirjoitti...

Hei,

kalan ympäristömyrkyistä - juuri tässä keväällä opiskelimme Päästöjen ympäristövaikutusasiaa. Itämeressä vaarallisia ovat juurikin ne rasvaisiin kaloihin ravintoketjussa rikastuneet dioksiinit ja furaanit, jotka ovat karsinogeenisia. Ne eivät elimistöstä poistu millään, poikkeuksena äidinmaito, jonka mukana myrkyt siirtyvät vauvaan... Kun kuitenkin miettii, mitä kalaa syö ja millaisia määriä, riskien ei tosiaan pitäisi olla suurempia kuin hyötyjen. Suomessa suositus on, että esim. Itämerestä pyydettyä, yli 17cm pituista silakkaa ei syötäisi kuin kerran tai kahdesti kuussa. Rehellisesti sanottuna en usko, että tällaisiin määriin ylletään muualla kuin mahdollisesti rannikolla ja sielläkin silakkaa syö ehkä enemmän vain vanhempi väestö. Mitä tulee sitten mm. norjalaisen lohen ekologisuuteen, niin ainakin Suomeen tuotava norjalainen lohi on valtaosin fileoitu KIINASSA, mikä on kyllä kaikkea muuta kuin ekologista. Norjassa, etenkin itse pyydettynä, asia lienee toisin. Onneksi mm. WWF on laatinut listoja siitä, minkä kalojen syöminen kuormittaa ympäristöä ja minkä ei.

Odotan reseptejä jo innolla! Olen tavattoman huono laittamaan kalaa, vaikka sitä mielelläni söisinkin enemän!

Suvi kirjoitti...

Varsinkin suurten valtameripetokalojen kohdalla on ongelmana liikakalastus, maailman merien kalakannat on romahduspisteessä. Kalasta tykkään minäkin, mutta en sitä kovin hyvällä omallatunnolla popsi :(.

SAILOR kirjoitti...

Minä ainakin lukisin mielelläni myös kalareseptejä tämän muutenkin niin monipuolisen ja elämänläheisen blogin postauksissa.

Itse tykkäisin syödä enemmänkin kalaa, mutta arastelen sen laittamista. Eli antaa tulla vaan juuri niitä mutkattomia siika- ja kuhareseptejä, jos saisikin vaikka sitten rohkaistusta.

Olisi mahtavaa asua meren rannalla, mutta täältä Hämeenlinnan S-marketista ei ihan kovin tuoretta kalaa meinaa saada millään. Järviä tietysti riittäisi, mutta mun mies ei ole kalastaja eikä merimies;) Hangossa tosin vietetään kesällä aikaa, että siellä niihin kalaruokiin voi sitten panostaa:)

L kirjoitti...

Norjalainen lohi on mahtavan hyvää sushikalaa :)

Hanna kirjoitti...

Niitäpä vanhan blogin kalareseptejä kaipaan tännekin.

Oli helppo käydä blogistasi katsomassa ohje - ja jäivät siksi printtaamatta ja talteen laittamatta.

Sitten vielä kommentti rahkan ym. kermatuotteiden rasvaisuuteen täällä Norjassa. Ensin kaipasin niitä Suomen vähärasvaisia vaihtoehtoja ja pelkäsin lisäkiloja yms. muita terveysvaikutuksia, mutta ei täällä Norjassa toisaalta ihmiset ylipainoisia ole eikä omatkaan kilot ole lisääntyneet ;) En tiedä sitten mikä on parempi, mutta ajattelen, että ne tuotteet täällä on aidompia siis vähemmän teollisesti muokattuja.

Anne kirjoitti...

Sama täällä: vanhan blogin reseptejä oli kiva käydä blogista katsomasta..Laitathan niitä tännekin?

Anonyymi kirjoitti...

Kiva postaus sinulta taas! Itsekin pidän kalasta ja syön sitä mielelläni, vaikka olenkin todella surkea kokki itse ja tyydyn siis muiden aikaansaannoksiin.

Suvun mökillä syötiin lapsuudessani aina paljon itsepyydettyä kalaa, erityisesti tykkäsin savustetusta kuhasta. Lohikeitto on myös lempiherkkujani!

Valitettavasti vaan suurissa laitoskeittiöissä osataan usein pilata kalaruuat, ainakin omalta kouluajaltani muistan, etteivät ne olleet mitenkään maukkaita. Ehkä tässä on yksi syy siihen, etteivät monet syö kalaa tarpeeksi.

Pia kirjoitti...

Minakin olen kaivannut niita vanhan blogin kalaresepteja!

Meille syodaan kalaa enintaan kerran viikossa, koska mieheni ei ole niin kalan ystava ja toiseksi kala on aika kallista taalla Englannissa. Minua myos epailyttaa ostaa kalakasvattamoiden kaloja egologisten seurausten vuoksi, ei ole varmaan kovin ymparistoystavallista massakasvattaa kaloja pienissa altaissa, josta sitten ravinteet kulkeutuvat meriin. En myoskaan syo turskaa tai koljaa ylikalastuksen vuoksi seka olen tarkka, etta ostan vain vavalla kalastettua tonnikalaa, koska verkkokalastuksessa kuolee niin monia muita merenasukkeja ja se on myos uhka sille harvinaisemmalle/ uhanalaiselle 'Bluefin' tonnikalalle. Tosi ikavaa, etta kalansyonnista saa huonon omatunnon, mutta kyllahan tuo ylikalastus on suuri ongelma... Olisi kylla kiva jos voisi itse kalastaa kalansa! Silloin ainakin tietaisi mista ja miten kala on saatu. Mutta silloin kun syodaan kalaa niin on sitakin mukavampi tehda sita jollain hyvalla reseptilla ja nauttia siita oikein kunnolla :)

Johanna kirjoitti...

Anonyymi: Kiitti, ihana kommentti :)


Leena: Oih kävi vähän hymyilyttämään, myönnetään etten oo Suomen kalatiskeillä käynyt aikoihin... Tosi sääli, ettei tavallista kalaa oo myynissä ja tosiaan taitaa olla hirmu kallista... Näen varmaan asian yltiöpositiivisessa valossa täältä käsin.

Rva Herttainen: Joo mullekaan ei maistu mikään raaka kala, pitää olla hyvin kypsennettyä! Harmittaa ihan etten suhsille kykene lämpiämään, muuten kun niistä mauista tykkään, mut raaka kala on vastenmielistä :/

Jensku: Kyllä vain, monet kehuu kalanmaksaöljyn parantavan ihoa ja tuuheuttavan tukkaa :)

Anonyymi: Oi kuulostaapa karulta :) Unkari taitaa olla lihansyöjien maa, eiks siellä syödä aika paljon pihviä ja makkaraa? :) Nam nam sekin :)

Nunt: Haha :D Juu ja juuri noissa mutaisissa järvissä on eniten niitä elohopeakertymiä.

Anna E: kiitti paljon kommentista, tosi kiva kuulla, et se kalaohje tuli käyttöön. Ja hyvä ois myoskin muistaa toi suorittamis-juttu, ei tosiaan tunnu et nyt kykenee kaikkeen mihin ennen. Oon ihan turhaan puhki koko ajan. Hyviä jatkoja teidän perheelle :) :)

Tyttism: Niin ajattelan kanssa, ettei sitä kalaa varmaan tule syötyä niin paljon, silakatkin usein pienempiä kuin 17 cm Itämeressä.
Ja tosiaan toi juttu on aika järkyttävä, et Norjassa pyydetyt kalat kuljetetaan Kiinaan käsiteltäviksi; työvoima kun on niin kallista täällä :/ Ihan hullua, eikä todellakaan enää ekologista. Mulla on harmi vaan niin positiivinen kuva tästä hommasta kun syödään lähinnä vain oma- tai paikallisten kalastajien pyytämää tavaraa...

Suvi: :) Mun on pakko myöntää, et en oo perehtynyt kalanpyyntiin enkä oo siitä niin huolissani kuin lihantuotannosta.. Mut en yhtään epäile etteikö kalaakin pyydettäis liikaa.

Helka: Kiitos kivasta kommentista; suosittelen ravintolassa käydessä valitsemaan kala-aterian. Saa joka kerta inspistä kotiinkin. Laitan helppoja ohjeita pian :)

Liia: Ken sushista tykkää, tosiaan :) On se varmaan ;)

Hanna: Näin oon itekkin tottunut ajattelemaan, vähemmän täällä taitaa ylipainoisia olla. Rasva kuuluu normaaliin ruokavalioon ja parasta nauttia perinteisellä, luonnollisella tavalla :)

Anne: Kyllä vain, pian tulee oikein monta yhdellä kertaa :)

Esteri: oi savustettu ja grillattu kala on NIIN parasta. Yksinkertaisimmillaan parhaana!
Ja ne koulun kalamuistot varmaan pilaa paljon monen kohdalla.. :/

Johanna kirjoitti...

Pia: Voi hitsi olen tyhmän tietämätön kaikesta ylikalastuksesta ja unohtanut, ettei kaikki kalasta omalla virvelillä omaan käyttöön ;) Kyllä näitä maapallon resursseja tyhmästi tuhlataan, ei voi muuta taas sanoa. Mut reseptejä tulee..

Tepa kirjoitti...

Olisi ihana saada kalareseptejä, itse kun olen tosi huono laittamaan kalaruokia, mutta söisin niitä mielelläni! :)

Marjis kirjoitti...

Asun paikkakunnalla, jossa kala näyttelee tärkeää osaa.. Kala on todella herkkua! Omia suosikkejani on silakka, lohi, kuha- ja ahvenfileet. Meillä on pienellä paikkakunnalla kaksi kalaravintolaa ja mainio kalakauppa.. pakko myöntää silti, että liian harvoin tulee käytyä. Olen yrittänyt parantaa tapani! Nyt kesällä mökkeillessä mies ja lapset ovat innokkaita kalastajia; vähintäänkin pari katiskaa on meressä, usein myös verkot ja joinain päivinä varsinkin keskimmäinen tytöistä istuu rantakivellä tuntikausia onkimassa.. Mutta hieno oli tämä kirjoituksesi! Ja aiheellinen. :-)

tyttism kirjoitti...

Pia: Joillakin kalalajeilla kasvatus on itseasiassa se ekologisempi vaihtoehto. Ravinteita toki päätyy vesistöön (mutta kalanrehun valitsemalla niidenkin määrää voi säädellä), mutta kalat saadaan yhdestä paikasta ilman valtavaa veneillä suhaamista ja pyydystäessä ei päädy mukaan muuta kuin sitä kalaa mitä pitäisi.

Mun kesätyöpaikkakunnalla täällä rannikolla on harva se päivä kalakauppias torilla (muita kauppiaita ei juuri olekaan), mutta harmikseni olen yli puolet kesästäni ripareilla ja yllätyksekseni, kauhukseni, täällä ei koko leirin aikana ole syöty kertaakaan kalaa! Ja meri on kuitenkin tuossa ihan leirikeskuksen rannassa!

Gretel kirjoitti...

Totta puhut, ja totta puhuu moni edellä kommentoinut. Kala on terveellistä, mutta valikoimat Suomessa surkeat ja hinta älytön. Itse en syö kalaa (mitään lihaa), mutta perheelle ostaisin mielelläni paljon useammin. Ei aina sitä iänikuista lohta, kun muutakin on olemassa. Mutta että kaksi päivää vanhasta kuhasta pitäisi maksaa tähtitieteellisesti - yleensä ei kiitos.

Juhana Harjun blogissa hehkutetaan paljon kala-kasvisruokavalion puolesta. Omegoihinkin on vähän kattavampi näkemys... Suosittelen. http://ruohikolla.blogspot.com/

Pia kirjoitti...

tyttism- niinhan se on. Kylla se pieni paha on parempi vaihtoehto tassakin asiassa ja Euroopassa taidetaan valvoa naita kasvattomoita aika hyvin. Kaikista parhain vaihtoehto taitais olla, jos kaikki kalastaisivat vain omaan kayttoonsa kuten kalastajan vaimokin totesi, mutta se ei kuitenkaan taida olla ihan mahdollista ;)

Kala on joka tapauksessa hyvaa ja terveellista enka siita halua luopua, joskus vain alkaa miettimaan kaikenlaista mita tassa maailmassa tapahtuu...

Anonyymi kirjoitti...

Kiva lukea blogiasi, tulen siitä hyvälle tuulelle. Uskomatonta kalasta puheen ollen on suomalainen sikanauta-mafia, joka työntää kauppoihin parin keskusliikkeen kautta sikaa ja nautaa ja kiusattujen kanojen paloja värikkäissä liemissä. Valittu politiikka jonka tuloksena piltit eivät suostu syömään kuin kalapuikkoja :-o Kahistuttavaa, aivan kauhistuttavaa täällä järvien maassa. Hienoa, että sinulla on mahdollisuus löytää tuoreita ja monipuolisia kaloja siellä rannikolla. Hyvää keskikesää toivottaen!

Anonyymi kirjoitti...

Harmi, että ihmisillä on vääristynyt kuva kasvatetun kalan ekologisuudesta. Niin minullakin, kunnes katsoin "Lohi, punainen kulta- dogumentin http://ohjelmat.yle.fi/ulkolinja/lohi
Uskomatonta, ettei edes Norjan kalatalouden vienninedistäjät yms. tienneet, mitä kasvattamoissa kaloille syötetään.

Anna